S blížiacou sa jeseňou začínam mať chuť na krémovejšie, hutnejšie dezerty s vanilkou, orechmi, jablkami, či karamelom. Stále sa ale ešte ukazujú teplé dni a tento recept je pre mňa ideálny na toto nerozhodné obdobie. 🙂
Poctivý domáci vanilkový puding je krásne krémový a zasýti, pričom vrstva studenej kávovej želatíny mu pridá sviežosť a zaujímavú chuť. Pokiaľ máte radi vanilku a kávu, je toto dezert pre vás ako stvorený. Jeho príprava zaberie minimum času a chuť sa s kupovaným pudingom z prášku (ktorý mám ale tiež rada 😉 ) nedá porovnávať.
Krémový vanilkový puding s kávovou želatínou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché2
10
minútPoctivý krémový puding s pravou vanilkou a vrstvou kávovej želatíny. Pokiaľ máte radi vanilku a kávu, je tento rýchly dezert pre vás ako stvorený.
Suroviny
- Vanilkový puding
40 g vanilkového cukru
štipka soli
2 lyžice kukuričného škrobu
2 vajcia
300 ml mlieka
2 lyžice masla
pár kvapiek vanilkového extraktu alebo semienka z 1/2 vanilkového struku
- Kávová želatína
100 ml uvarenej kávy
1 plátok želatíny
1 lyžica krupicového cukru
1 lyžička amaretta
Postup
- Vanilkový puding
- V menšom hrnci zmiešame vanilkový cukor, štipku soli a škrob. V zvlášť miske zmiešame mlieko a vajíčka, vlejeme do hrnca k suchej časti a metličkou prešľaháme.
- Pridáme vanilkový extrakt. Ak používame vanilkový struk, tak ho pozdĺžne rozrežeme na polovicu a pridáme len semienka.
- Na strednom plameni zohrievame a pridáme maslo nakrájané na kocky. Za stáleho miešania privedieme k varu. Keď začne vrieť, povaríme ešte minútu a odstavíme.
- Ešte horúci puding prelejeme do pohárov. Necháme vychladnúť.
- Kávová želatína
- Želatínu necháme asi 10 minút nabobtnať v studenej vode.
- Uvarenú kávu vlejeme do menšieho hrnca. Pridáme cukor a amaretto. Zahrievame asi minútu, miešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme.
- Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a dobre ju vmiešame do horúcej kávy.
- Na puding do každého pohára vlejeme tenkú vrstvu kávy a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
Poznámky
- Recept mám z food blogu Jernej Kitchen.