Krémový vanilkový puding s kávovou želatínou

S blížiacou sa jeseňou začínam mať chuť na krémovejšie, hutnejšie dezerty s vanilkou, orechmi, jablkami, či karamelom. Stále sa ale ešte ukazujú teplé dni a tento recept je pre mňa ideálny na toto nerozhodné obdobie. 🙂

Poctivý domáci vanilkový puding je krásne krémový a zasýti, pričom vrstva studenej kávovej želatíny mu pridá sviežosť a zaujímavú chuť. Pokiaľ máte radi vanilku a kávu, je toto dezert pre vás ako stvorený. Jeho príprava zaberie minimum času a chuť sa s kupovaným pudingom z prášku (ktorý mám ale tiež rada 😉 ) nedá porovnávať.

Krémový vanilkový puding s kávovou želatínou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

2

Čas prípravy

10

minút

Poctivý krémový puding s pravou vanilkou a vrstvou kávovej želatíny. Pokiaľ máte radi vanilku a kávu, je tento rýchly dezert pre vás ako stvorený.

Suroviny

  • Vanilkový puding
  • 40 g vanilkového cukru

  • štipka soli

  • 2 lyžice kukuričného škrobu

  • 2 vajcia

  • 300 ml mlieka

  • 2 lyžice masla

  • pár kvapiek vanilkového extraktu alebo semienka z 1/2 vanilkového struku

  • Kávová želatína
  • 100 ml uvarenej kávy

  • 1 plátok želatíny

  • 1 lyžica krupicového cukru

  • 1 lyžička amaretta

Postup

  • Vanilkový puding
  • V menšom hrnci zmiešame vanilkový cukor, štipku soli a škrob. V zvlášť miske zmiešame mlieko a vajíčka, vlejeme do hrnca k suchej časti a metličkou prešľaháme.
  • Pridáme vanilkový extrakt. Ak používame vanilkový struk, tak ho pozdĺžne rozrežeme na polovicu a pridáme len semienka. 
  • Na strednom plameni zohrievame a pridáme maslo nakrájané na kocky. Za stáleho miešania privedieme k varu. Keď začne vrieť, povaríme ešte minútu a odstavíme.
  • Ešte horúci puding prelejeme do pohárov. Necháme vychladnúť.
  • Kávová želatína
  • Želatínu necháme asi 10 minút nabobtnať v studenej vode.
  • Uvarenú kávu vlejeme do menšieho hrnca. Pridáme cukor a amaretto. Zahrievame asi minútu, miešame, aby sa cukor rozpustil a odstavíme.
  • Zo želatíny v rukách vymačkáme prebytočnú vodu a dobre ju vmiešame do horúcej kávy.
  • Na puding do každého pohára vlejeme tenkú vrstvu kávy a dáme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu. Dva poháre s vanikovým pudingom a vrstvou kávovej želatíny na bielych tanierikoch dve lyžičky na čiernom povrchu v pozadí odmerka na kávu okolo rozsypané kávové zrnká

Poznámky

Pridať komentár