Tá jar nejako nie a nie prísť. Polovica mája a v Brne je 9°C, prší a všetky moje recepty na letné ovocné dezerty ležia v zásuvke a čakajú na svoj čas. Tak si vravím, že veď na ne ešte príde, čo teda využiť posledné studené dni (dúfajme 😉 ) a pripraviť si nejaký hriešne dobrý jesenný dezert plný čokolády a gaštanov?
Za mňa medzi TOP dezerty na jeseň patrí táto gaštanovo-čokoládová pena. Stačí vám na ňu 5 ingrediencii, asi 20 minút času a obrovská dávka sebakontroly pri čakaní, kým si odpočinie v chladničke. Stojí to ale za ten pocit, keď sa zababušíte do deky s dobrou knižkou či filmom, pohárom našľahanej čokoládovej peny a zrazu vás ani nebude mrzieť, že je vonku zima a prší. 🙂
Ja používam mrazené gaštanové pyré, ktoré je už ochutené o rum a cukor, do receptu teda už viac cukru nepridávam. Rumu trošku áno. 😉 Ak by ste mali neochutené gaštanové pyré, pridajte trochu práškového cukru.
Gaštanovo-čokoládová pena
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché4
servings30
minútLahodná kombinácia našľahaného gaštanového pyré, horkej čokolády a rumu.
Suroviny
200 g horkej čokolády (min. 55% kakaa)
150 g gaštanového pyré
2 vajcia
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžička rumu
Postup
- Gaštanové pyré necháme rozmraziť. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a zmiešame ju s gaštanovým pyré. Mixérom po jednom zašľaháme žĺtky.
- V jednej miske si vyšľaháme dobre vychladenú šľahačku a v druhej sneh z 2 bielkov. Dávame pozor, aby sme šľahačku či sneh neprešľahali. Dôležité je tiež, aby misky, v ktorých šľaháme, neboli mastné a pokiaľ sa nám zdá, že šľahačka je už dosť vyšľahaná (nemalo by to trvať viac ako 2 minúty), hneď prestaneme šľahať ďalej. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytešie a zostane v miske. 🙂 Trochu riskantné, no zatiaľ mi vždy vydržal tam, kde má. 😀
- K čokoláde zľahka vidličkou vmiešame najskôr šľahačku a nakoniec aj sneh z bielkov. Penu rozdelíme do 4 pohárov a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Dozdobíme čokoládovými hoblinkami a môžeme papať.