Levanduľa nie je vhodná len do parfémov, je tiež výborná v kuchyni a obzvlášť v dezertoch. 🙂 Keď ju dobre skombinujete so smotanou alebo čokoládou, výsledok vás prekvapí svojou skvelou chuťou a krásnou vôňou.
Spojenie kvalitnej horkej čokolády a levandule v tomto dezerte chutí úžasne, levanduľa nie je moc silná, neprebíja čokoládu, len ju krásne dopĺňa. Ak chcete skúsiť niečo nové, ale zároveň nie moc náročné, doporučujem tento výborný čokoládový krém.
Čokoládovo-levanduľový krém
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché6
servings20
minút5
minútLahodný krém z horkej čokolády s jemnou levanduľovou chuťou je výborný dezert, ktorý zvládnete za pár minút.
Suroviny
250 ml mlieka
250 ml smotany na šľahanie
1 lyžička levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
180 g horkej čokolády (70% kakaa)
4 žĺtka
80 g krupicového cukru
Postup
- Mlieko a smotanu zmiešame a privedieme k varu. Keď začne vrieť, pridáme levanduľové kvety a odstavíme z ohňa. Necháme asi 5 minút postáť.
- Čokoládu si nasekáme na malé kúsky a dáme do stredne veľkej misy.
- Žĺtka si zmiešame s krupicovým cukrom. Miešame skutočne len krátko, nechceme žĺtka vyšľahať do peny.
- Mlieko so smotanou znovu na veľmi slabom plameni privedieme k varu a keď začne vrieť, vlejeme žĺtka s cukrom. Na slabom plameni chvíľu varíme, pokiaľ začne zmes hustnúť. Že už je krém hotový zistíme tak, že sa nám na vareche zachytí tenká vrstva krému a keď v ňom prstom spravíme čiaru, zostane po ňom ryha a hneď sa nezleje.
- Krém postupne precedíme cez sitko k čokoláde a vždy dobre premiešame. Keď vlejeme k čokoláde všetok krém, stále dobre miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí.
- Vlejeme do pohárikov a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.
- Môžeme dozdobiť sušenou levanduľou.
Poznámky
- Recept mám z mojej obľúbenej cukrárskej knihy Pâtisserie od Christophe Feldera.