Panna cotta, v preklade varená smotana, je tradičný taliansky dezert, ktorý sa už udomácnil aj u nás a bežne ho ponúkajú v reštauráciách, či v rámci sweet baru na svadbách. U nás doma panna cottu milujeme. A keď čakáme cez víkend návštevu, tak si pripravím panna cottu kľudne o deň vopred a v deň D už mám pohodu.
Klasická svetlá panna cotta podávaná s ovocným prelivom je ideálny letný dezert, zato táto lahodná čokoládová verzia (podľa môjho obľúbeného blogu Laskominy od Maryny) je ako stvorená na zlepšenie nálady, počas čakania na leto. 😉
Čokoládová panna cotta
Chod: Dezerty do pohára, NepečenéKuchyňa TalianskaNáročnosť: Jednoduché4
porcie20
minútObľúbený taliansky dezert v krémovej čokoládovej verzii.
Suroviny
250 ml smotany na šľahanie
100 ml plnotučného mlieka
100 g horkej čokolády
20 g práškového cukru (podľa chuti a horkosti čokolády môžeme ubrať)
štipka mletého muškátového oriešku
6-7 g plátkovej želatíny
Postup
- Želatínu necháme 10 minút v studenej vode nabobtnať.
- Smotanu s mliekom, cukrom, čokoládou a muškátovým orieškom zohrievame v menšom hrnci na miernom plameni a keď sa čokoláda rozpustí, odstavíme. Smotana nesmie prejsť varom.
- Želatínu v rukách trochu vyžmýkame a dobre rozmiešame v smotane.
- Panna cottu rozdelíme do 4 menších misiek a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Podávame so šľahačkou, hoblinkami čokolády či ovocím. Také jahody alebo maliny budú určite výborné. 🙂