Muffiny, ktoré sú krásne vláčne aj na druhý deň! Sú plné čučoriedok, vďaka ricotte ľahé ako pierko a úžasne mäkké. Čerešničkou na torte je náplň z čučoriedkového džemu. Tieto muffiny sú veľká paráda. 😉
Čučoriedkovo-ricottové muffiny plnené džemom
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché12
porcí20
minút45
minútNeskutočne vláčne muffiny! Sú plné čučoriedok, vďaka ricotte ľahé ako pierko a úžasne mäkké. Čerešničkou na torte je náplň z čučoriedkového džemu.
Suroviny
100 g lesných čučoriedok (kľudne aj mrazené, ale je dôležité, aby to boli malé lesné čučoriedky, nie tie veľké kanadské)
250 g hladkej múky (plus 1 lyžica na čučoriedky)
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
300 g trstinového cukru
130 g zmäknutého masla
2 vajcia
55 g repkového oleja
200 g ricotty
zopár kvapiek vanilkového extraktu
čučoriedkový alebo ríbezľový džem
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180°C.
- Do formy na muffiny naukladáme papierové košíčky.
- Čučoriedky zasypeme lyžicou múky a premiešame.
- Zvyšnú múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.
- Trstinový cukor trochu premixujeme v mixéri, aby nebol taký hrubý.
- Polovicu cukru vyšľaháme s maslom do svetlej peny. Pridáme vajcia a druhú polovicu cukru a všetko spolu vyšľaháme opäť do svetlej peny.
- Ručne pomocou cukrárskej stierky alebo varechy postupne po trochách zašľahávame ricottu, olej a múčnu zmes. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt.
- Jemne vmiešame čučoriedky.
- Na dno košíčku dáme asi lyžicu cesta, na to lyžičku džemu a zakryjeme cestom. Košíčky plníme až po okraj.
- Pečieme asi 45 minút. Či už sú muffiny upečené zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do muffiny trochu bokom, aby sme sa vyhli džemu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, máme hotovo.