Receptov na cheesecake nikdy nemôže byť príliš. A ja tak bez výčitiek pridávam recept na desiaty cheesecake na blogu a určite nie posledný. 😀
Tento je však niečím špeciálny a to nádherným ombré krémom. Je plný čučoriedok a tvarohu, takže je ľahký a zvládnete zjesť kľudne aj viac kúskov po sebe (mám to odskúšané 😀 ), príprava je však o niečo zdĺhavejšia. Nebudem klamať, zaberie to celý deň. 😀 Po každej vrstve totiž musíte niekoľko hodín čakať, než v chladničke stuhne. Keď vás to ale neodradí a cheesecake pripravíte, nebudete ľutovať ani sekundu, ktorú ste mu venovali, je úžasný! 😉
Nepečený čučoriedkový ombré cheesecake
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročné10
2
hodínCheesecake plný čučoriedok a tvarohu, ľahký, svieži, nepečený a dokonalý. Tento dezert je hodný každej jednej minúty, ktorú jeho príprava zaberie.
Suroviny
- Sušienkový základ
120 g maslových sušienok
60 g masla
1 lyžica trstinového cukru (alebo krupicového cukru)
- Čučoriedkové pyré
500 g mrazených lesných čučoriedok (musia to byť lesné čučoriedky, pretože tie čerstvé kanadské nemajú takú farbu a chuť)
170 g práškového cukru
- Krém
8 plátkov želatíny
250 g mascarpone
200 g práškového cukru
500 g tvarohu
100 ml smotany na šľahanie
Postup
- Sušienkový základ
- Sušienky rozdrtíme/rozmixujeme a zmiešame s cukrom, prilejeme roztopené maslo a dobre premiešame. Vysypeme do tortovej formy s priemerom 20 cm a dobre utlačíme. Dáme aspoň na 30 minút do chladničky stuhnúť.
- Čučoriedkové pyré
- Pokiaľ máte vlastnoručne nazbierané lesné čučoriedky, použite menej cukru, ako je uvedené v recepte. Ja používam kupované mrazené čučoriedky a tie sú menej sladké.
- Čučoriedky s cukrom vsypeme do menšieho hrnca a privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi 10 minút.
- Pyré necháme trochu stuhnúť a cez husté sito prepasírujeme.
- Pyré rozdelíme do 3 misiek v pomere 4:2:1. Buď si pyré odvážime a rozdelíme, alebo to ide tiež tak, že do jednej misky dáme štyri lyžice pyré, do druhej dve lyžice a do poslednej jednu lyžicu a tak stále dokola, kým neminieme všetko pyré. Necháme vychladnúť.
- Krém
- Mascarpone s cukrom krátko prešľaháme na nízkych otáčkach a potom po lyžiciach zašľaháme tvaroh.
- V zvlášť miske si vyšľaháme šľahačku a opatrne ju cukrárskou stierkou alebo varechou vmiešame do krému.
- Krém rozdelíme na tri rovnaké časti.
- Prvá (najtmavšia) vrstva
- 3 plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody.
- Čučoriedkové pyré s najväčším obsahom zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
- Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
- Krém nalejeme na sušienkový základ a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.
- Druhá (stredne tmavá) vrstva
- Postupujeme rovnako ako pri prvej vrstve.
- 3 plátky želatíny namočíme na 5 minút do studenej vody.
- Čučoriedkové pyré (tentokrá to druhé najväčšie) zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
- Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
- Krém nalejeme na spodnú vrstvu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Tretia (najsvetlejšia) vrstva
- Opäť rovnaký postup, ale teraz použijeme už iba 2 plátky želatíny, ktoré namočíme na 5 minút do studenej vody.
- Posledné čučoriedkové pyré zohrejeme k bodu varu, odstavíme a dobre vmiešame želatínové plátky, z ktorých sme vopred vymačkali vodu.
- Do pyré hneď pridáme veľkú lyžicu krému a metličkou rozmiešame dohladka. Čučoriedkovú zmes vlejeme do zvyšného krému a dobre premiešame.
- Krém nalejeme do formy a cheesecake dáme naoc do chladničky.
- Dokončenie
- Ostrým nožom oddelíme cheesecake od bokov formy, formu odstránime. Môžme dozdobiť čerstvými čučoriedkami.
Poznámky
- Recept je zo skvelého blogu Pradobroty.
- Ak máte chuť na čučoriedkový cheesecake, ale tento postup je pre vašu trpezlivosť príliš, skúste upiecť tento Dánsky čučoriedkový cheesecake, mňam! Neviem sa rozhodnúť, ktorý z nich mi chutí viac. 😀