Japonský cheesecake, jiggly cake, cotton cake, už ste ho ochutnali? Teší sa veľkej popularite a priznám sa, že som tomu najskôr nerozumela. Ale potom som ho upiekla… Mňam! 🙂
Cheesecake sa úplne rozplýva na jazyku, jemná nadýchaná textúra vôbec nepripomína klasický americký cheesecake, no je o to zaujímavejší. Je to proste japonská verzia a kúsok japonskej precíznosti sa zíde aj pri jeho príprave. Pokiaľ ale budete dodržovať presný postup (vrátane váženia vajec a pečenia vo vodnom kúpeli) určite sa podarí. Stojí to za to. 😉
Nadýchaný japonský cheesecake
Chod: DezertKuchyňa JaponskáNáročnosť: Stredne náročné12
porcí20
minút48
minútĽahučký ako pierko, tento cheesecake sa doslova rozplýva na jazyku.
Suroviny
- Krémová časť
250 g Philadelphie
6-9 žĺtkov (118 g)
70 g krupicového cukru (nie kryštálový)
60 g masla
100 ml plnotučného mlieka
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
55 g hladkej múky
25 g kukuričného škrobu
1/4 lyžičky soli
- Sneh
6-9 bielkov (265 g)
1/2 lyžičky citrónovej šťavy
70 g krupicového cukru
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200°C minimálne 20 minút pred pečením. Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom. Cheesecake budeme piecť vo vodnom kúpeli, tak aby sme mali istotu, že voda nenatečie do formy, dno aj boky formy z vonku obalíme alobalom.
- Philadelphiu kráto prešľaháme. Pridáme žĺtky a zase krátko prešľaháme.
- Vsypeme 70 g cukru a dobre ho zašľaháme.
- Mlieko s maslom zahrievame na slabom plameni, kým sa maslo roztopí. Necháme chvíľku schladnúť a postupne zašľaháme do cesta.
- Pridáme soľ, citrónovú kôru a šťavu a prešľaháme.
- Múku zmiešame s kukuričným škrobom a preosejeme do cesta. Už len ručne metličkou zašľaháme.
- Sneh
- Bielky šľaháme na nízkej rýchlosti dopenista. Pridáme citrónovú šťavu a šľaháme na vysokej rýchlosti. Keď sa vytvoria maličké bublinky, postupne zašľahávame cukor a sneh šľaháme, kým začne robiť mäkké špičky. Pozor, aby sme ho neprešľahali.
- Dokončenie
- Sneh po tretinách stierkou opatrne vmiešame do cesta.
- Cesto vlejeme do formy (1,5 cm pod okraj) a formou pár krát buchneme o linku, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Formu položíme na plech, na ktorého dno vlejeme asi 3 cm horúcej vody a dáme do rúry. Pečieme na 200°C 18 minút, potom bez toho, aby sme otvorili rúru, znížime teplotu na 140°C a pečieme ešte 30 minút.
- Rúru vypneme (neotvárame) a cheesecake tam necháme ešte 30 minút. Potom odstránime plech s vodou, cheesecake zase vrátime hneď do rúry, medzi dvierka vložíme zloženú utierku, aby zostali pootvorené iba na pár milimetrov a necháme cheesecake ešte 30 minút v rúre pomaly chladnúť.
- Po 30 minútach môžme cheesecake vytiahnuť, ak sa kraje neodlepili samé, tak ostrým nožom opatrne odrežeme od bokov formy. Na cheesecake položíme tanier hore dnom a cheesecake preklopíme. Odstránime dno tortovej formy a papier na pečenie, priložíme ďalší tanier a cheesecake prevrátime späť.
- Cheesecake necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.