Snažím sa piecť dezerty z čerstvého sezónneho ovocia a keďže nám začala sezóna marhúľ, chcela by som sa s vami podeliť o recept na jeden z najlepších marhuľových koláčov, aký som kedy jedla. 🙂
Ak máte tohtoročnú bublaninu za sebou, alebo chcete skúsiť tentokrát niečo iné, upečte tento marhuľový koláčik s náplňou z kyslej smotany a bielej čokolády, ktorá sa s marhuľami perfektne dopĺňa. A ak nemáte marhule, môžete použiť akékoľvek iné ovocie, napr. s čučoriedkami bude určite dokonalý. Môj muž ho premenoval na marhuľový cheesecake, takže ak máte radi cheesecake, určite ho vyskúšajte. 🙂
Koláčik je úplne jednoduchý, najťažie na celom postupe je preniesť vyvaľkané cesto do formy na pečenie. Pomôžeme si tak, že cesto namotáme na valček a s jeho pomocou ho prenesieme do formy. Pre príklad môžete mrknúť na toto video Jamieho (preskočte rovno na 2:50). Ak by sa vám cesto pretrhlo, v pohode môžete trhlinu zaplátať kúskom prečnievajúceho cesta. 😉
Marhuľový koláč so smotanou a bielou čokoládou
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduchý10
servings1
hodina30
minút1
hodina10
minútLetný smotanový koláč s marhuľami a bielou čokoládou, ktorý zvládnete ľavou zadnou. Skúste tentokrát niečo iné ako bublaninu, budete nadšení. 🙂
Suroviny
- Cesto
260 g hladkej múky
70 g práškového cukru
130 g zmäknutého masla
1 vajce
1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
- Náplň
160 g bielej čokolády
60 ml smotany na šľahanie
430 g kyslej smotany
1 lyžica práškového cukru
1 žĺtok
5 čerstvých marhúľ (môžte použiť aj akékoľvek iné ovocie)
Postup
- Múku zmiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky, celé vajíčko a vanilkový extrakt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu. Keď je rozpustená, prilejeme šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania ešte chvíľu zahrievame, než sa smotana s čokoládou spojí. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Kyslú smotanu vymiešame s lyžicou práškového cukru, primiešame žĺtko a nakoniec postupne vmiešame vychladnutú čokoládu.
- Trúbu si predhrejeme na 170°C.
- Na mierne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a pomocou valčeku ho opatrne prenesieme do formy. Dno aj kraje dobre pritlačíme a prečnievajúce cesto odrežeme a odložíme na neskôr.
- Dno poprepichujeme vidličkou a vložíme do trúby na 10 minút.
- Predpečený korpus vytiahneme z trúby a vlejeme smotanovú náplň.
- Navrch poukladáme marhule nakrájané na mesiačiky a nahrubo nastrúhame zvyšné odrezky z cesta.
- Vrátime do trúby a pečieme ešte 50-60 minút dozlatova.
- Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Dobry den, rada by som sa spytala na velkost formy, v ktorej ste piekli marhulovy kolac s kyslou smotanou. Dakujem pekne
Dobrý deň, v koláčovej forme s priemerom 28 cm. Vôbec nemáte za čo. 🙂