Ja si jednoducho nemôžem pomôcť, keď začne jeseň a gaštanová sezóna, mám chuť pripravovať samé gaštanové dezerty. 😀 Ale tento cheesecake je vážne tak strašne dobrý, že som si ho nemohla nechať pre seba!
Vďaka jogurtu je ľahký a vôbec nie je presladený. Kombinácia chrumkavého sušienkového korpusu a krémovej gaštanovej náplne preliatej čokoládovou ganache z neho robia môjho favorita tohtoročnej gaštanovej sezóny. A teraz už ten sľúbený recept. 🙂
Ľahký gaštanový cheesecake s jogurtom
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché10
20
minút40
minútVynikajúci gaštanový cheesecake je najlepší jesenný dezert! Vôbec nie je presladený a vďaka jogurtu je krásne ľahký. Ak máte radi gaštanové pyré, tento cheesecake si zamilujete.
Suroviny
100 g kakaových sušienok (napr. Bebe)
60 g rozpusteného masla
450 g bieleho jogurtu
110 g krémového syra (napr.Lučina, Philadelphia…)
60 g práškového cukru
2 vajcia
190 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)
pár kvapiek vanilkového extraktu (ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
80 g horkej čokolády
50 ml smotany na šľahanie
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre potrieme maslom.
- Sušienky rozmixujeme a zmiešame s rozpusteným maslom. Sušienkovú zmes dobre vtlačíme na dno a trochu aj na boky tortovej formy a dáme na 15 minút do trúby.
- Medzitým si pripravíme krém. Dobre spolu vymiešame jogurt, krémový syr, cukor, vajcia, gaštanové pyré a vanilku a vylejeme na predpečený sušienkový korpus.
- Znížime teplotu na 170°C a cheesecake pečieme asi 40 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, no stred je ešte trochu roztrasený (ako želatína). Nebojte sa, keď vychladne, bude pevne držať.
- Upečený cheesecake necháme ešte 20 minút v trúbe pri pootvorených dvierkach pomaly chladnúť. Po vytiahnutí ho necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote a ešte na noc v chladničke.
- Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu a tesne pred bodom varu odstavíme a vsypeme nadrobno nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne nám hladká čokoládová ganache. Pokiaľ by sa čokoláda nechcela úplne rozpustiť, vrátime ju na chvíľku do vodného kúpeľa a pár sekúnd zahrievame.
- Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou ganache a dáme ešte na hodinu do chladničky.
- Nakrájame a môžeme podávať.
Poznámky
- Cheesecake je vážne úžasný a ak by vám zachutili gaštanové dezerty, rozhodne vyskúšajte Kávovo-gaštanové brownies, či dva skvelé bezlepkové dezerty Rýchly gaštanový koláčik bez múky alebo Gaštanovo-čokoládovú penu.