Cheesecake sa na blogu neobjavuje prvý krát, je ich tu vlastne už šesť. 😀 Keď ja vždy objavím nejaký nový, ktorý chcem skúsiť a vždy je to taká dobrota, že sa nedokážem nepodeliť o recept. 🙂
Tento dánsky čučoriedkový cheesecake (Blabaer Ostekage) je mojím najnovším favoritom a bude veľmi náročné ho prekonať. V sušienkovom korpuse je rozmixovaná aj troška horkej čokolády, ktorý je vďaka tomu ešte lepší než klasický sušienkový korpus, krémová vrstva z lesných čučoriedok a cream cheese sa rozplýva na jazyku a korunku tomu nasadí svieža vrstva z kyslej smotany navrchu. Je jednoducho dokonalý a ja som ho robila v poslednej dobe až trikrát, pretože som chcela, aby ho ochutnala rodina, kolegovia a raz len tak pre nás domov. Je to jednoducho závislosť. 🙂
Dánsky čučoriedkový cheesecake
Chod: DezertKuchyňa DánskaNáročnosť: Jednoduché10
1
hodina30
minút50
minútČučoriedkový cheesecake (Blabaer Ostekage) zložený z chrumkavého sušienkového korpusu, krémovej čučoriedkovej vrstvy a sviežej kyslej smotany navrchu je dokonalou kombináciou chutí.
Suroviny
- Cheesecake
153 g Digestives sušienok (alebo obľúbených maslových sušienok)
45 g horkej čokolády
63 g rozpusteného masla
200 g lesných čučoriedok (kľudne aj mrazené)
360 g krémového syra (napr. Philadelphia, Lučina, Palouček…)
180 g kyslej smotany (alebo Créme fraiche)
90 g krupicového cukru
necelé 2 lyžice kukuričného škrobu
- Smotanová vrstva
270 g kyslej smotany
225 g krupicového cukru
2,5 plátkov želatíny
Postup
- Cheesecake
- Trúbu predhrejeme na 175°C.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie.
- Sušienky rozmixujeme s čokoládou a zmiešame s rozpusteným maslom. Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy a dáme na 10 minút do trúby.
- Čučoriedky necháme rozmraziť a rozmixujeme.
- Krémový syr ručne zmiešame s kyslou smotanou a cukrom. Dobre vmiešame rozmixované čučoriedky a kukuričný škrob.
- Vylejeme na predpečený korpus a dáme do trúby asi na 40 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, no stred je ešte trochu roztrasený (ako želatína). Nebojte sa, keď vychladne, bude pevne držať.
- Upečený cheesecake necháme ešte 15 minút v trúbe pri pootvorených dvierkach pomaly chladnúť. Po vytiahnutí ho necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
- Smotanová vrstva
- Plátky želatíny namočíme na 10 minút do studenej vody.
- Za stáleho miešania na miernom plameni zohrejeme kyslú smotanu s cukrom. Smotana by nemala vrieť, keď sa cukor rozpustí, odstavíme. Nabobtnanú želatínu v rukách dobre vyžmýkame a rozmiešame ju v teplej smotane.
- Smotanu nalejeme na vychladnutý cheesecake a dáme na pár hodín do chladničky. Môžeme dozdobiť napr. čerstvými čučoriedkami, ja som vrch posypala jedlými flitrami.
Poznámky
- Recept mám uložený už veľmi dlho a pochádza z blogu Cherries On Top, ktorý už bohužiaľ neexistuje. Ešte že som si stihla recept uložiť. 🙂