Cheesecake je skvelý dezert. Sladký sušienkový korpus a bohatá vrstva krémovej náplne. A to nevravím o tom, koľko druhov existuje. Môžete robiť každý týždeň iný cheesecake a stále budú príchute, ktoré ste ešte neochutnali. 🙂
Ja cheesecake pečiem niekoľkokrát za rok, mojimi favoritmi sú zatiaľ pistáciový a čučoriedkový, ale ako vravím, ešte je toľko druhov, čo som neochutnala! Veľmi rada pripravujem cheesecake aj pre návštevu, ešte som nestretla človeka, ktorý by cheesecake nemal rád. Problém nastáva, keď chcem pohostenie len položiť na stôl, či ako súčasť sweet baru, a nechať hostí, nech sa ponúkajú sami. Vtedy sa perfektne hodia tieto cheesecake jednohubky.
Recept mám z cukrárskej biblie Pâtisserie od Christophe Feldera. Tento cheesecake vo francúzskej verzii je krásne krémový, voní maslom a pekne drží tvar, preto je ideálny na jednohubky. Do korpusu idú výnimočne slané keksíky, nebojte sa toho a skúste ich použiť. Jemná slanosť sa krásne dopĺňa s chuťou krémového syra a masla. Je to taká mňamka, že by ste možno mali urobiť dvojnásobnú dávku. Jednu pre hostí a jednu pre vás. 😉
Cheesecake jednohubky
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché20
servings1
hodina30
minútSkvelé jednohubky na vašu oslavu. Kombinácia sladkého sušienkového korpusu a krémovej náplne dostane každého.
Suroviny
- Korpus
100 g slaných krekrov (napr. TUC)
75 g zmäknutého masla
50 g krupicového cukru
25 g hladkej múky
1 lyžička vody
- Náplň
320 g krémového syra (napr. Lučina, Philadephia, Palouček…)
160 g zmäknutého masla
140 g krupicového cukru
4 vajcia
- Poleva
80 g krémového syra
1 lyžica krupicového cukru
1 vanilkový struk alebo pár kvapiek vanilkového extraktu
150 ml smotany na šľahanie
20 g práškového cukru
ovocie na dozdobenie
Postup
- Korpus
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Dno aj boky formy na pečenie s rozmermi 23 x 16 cm si vystelieme papierom na pečenie.
- Všetky suroviny na korpus spolu rozmixujeme a dobre ich vtlačíme na dno formy. Dnom pohára poriadne popritláčame.
- Náplň
- Krémový syr dobre vymiešame s maslom, cukrom a vajíčkami. Náplň nalejeme na utlačený sušienkový korpus a pečieme asi 30 minút, každá trúba pečie inak, tak kontrolujeme, kým nebude povrch svetlohnedý. Vypneme trúbu, do dvierok vložíme varechu, aby držali pootvorené a necháme ešte 20 minút cheesecake v trúbe. Potom ho vytiahneme von a necháme úplne vychladnúť.
- Poleva
- Krémový syr dobre vymiešame s krupicovým cukrom. Zvlášť si vyšľaháme smotanu na šľahanie s práškovým cukrom a niekoľkými kvapkami vanilkového extraktu. Ak používame vanilkový struk, rozrežeme ho na polovicu a semienka nožom vyškriabeme do smotany.
- Dávame pozor, aby sme šľahačku neprešľahali. Asi po dvoch minútach by mala byť hotová. Keď sa nám bude zdať, že už je vyšľahaná, hneď vypneme mixér. Tretinu šľahačky dobre vmiešame do krémového syra a nakonec jemne primiešame aj zvyšok šľahačky.
- Vychladnutý cheesecake potrieme polevou a dáme ho na pár hodín (ideálne na noc) do chladničky. Nakoniec cheesecake nakrájame na kocky asi 3 x 3 cm a dozdobíme ovocím.