Pre mňa torta tohtoročnej jesene. 🙂 Nadýchaný tekvicový korpus, jemný krém z krémového syra, slaný karamel a karamelizované orechy, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.
Tekvicová torta so slaným karamelom
Chod: DezertNáročnosť: Stredne náročné10
porcí1
hodina30
minút45
minútNadýchaný tekvicový korpus, jemný krém z krémového syra, slaný karamel a karamelizované orechy, to je kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.
Suroviny
- Cesto
1 hokkaido tekvica (asi 800 g)
3/4 hrnčeka trstinového cukru
200 g zmäknutého masla
3 vajcia (izbovej teploty)
1/4 lyžičky soli
2 lyžičky škorice
1 lyžička mletého zázvoru
1/4 lyžičky mletého muškátového oriešku (môžeme použiť aj zmes perníkového korenia)
2,5 hrnčeka hladkej múky
1lyžička jedlej sódy
- Karamel
1 hrnček krupicového cukru
1/2 lyžičky soli
1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (33%)
1/4 hrnčeka vody
- Karamelizované orechy
1/2 hrnčeka pekanových alebo vlašských orechov
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžica masla
1/4 lyžičky soli
štipka škorice
- Krém
400 g krémového syra (napr. Lučina, Palouček…)
1 vanilkový cukor
2 lyžice karamelovej polevy
Postup
- Cesto
- Rúru predhrejeme na 200°C a plech vystelieme papierom na pečenie. Tekvicu dobre umyjeme, vydlabeme semienka a pokrájame na kúsky.
- Kúsky tekvice rozložíme na plech, pokvapkáme 1/2 hrnčekom vody, posypeme asi tretinou z celkového množstva cukru, čo do cesta pôjde a pečieme asi 30 minút domäkka. Necháme mierne schladnúť a všetko rozmixujeme na pyré. Necháme úplne vychladnúť.
- Rúru rozohrejeme na 180°C a dve tortové formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Maslo s cukrom, korením a soľou utreme do peny, postupne zapracujeme vajíčka, múku so sódou a nakoniec aj tekvicové pyré.
- Cesto vylejeme do foriem a pečieme asi 45 minút. Či už sú korpusy upečené zistíme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdlu a keď je po vytiahnutí suchá a nie sú na nej kúsky cesta, korpus je upečený. Korpusy necháme úplne vychladnúť.
- Vychladnuté korpusy môžeme zvrchu zrezať, ak je treba zarovnať a potom oba prerežeme ešte na polovicu. Tak nám vzniknú štyri tenšie korpusy na tortu.
- Karamel
- Cukor s vodou varíme na miernom plameni za občasného premiešania do zlatej farby. Dávame pozor, aby príliš nezhnedol, keď je karamel zlatý, odstavíme.
- Kým sa varí karamel, zohrejeme smotanu takmer až k bodu varu a po odstavení vlejeme do horúceho karamelu. Vmiešame soľ a necháme karamel vychladnúť.
- Karamelizované orechy
- Orechy s cukrom, maslom, soľou a škoricou za stáleho miešania zahrievame na panvici, kým sa všetko nespojí a neskaramelizuje. Vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nalámeme na kúsky.
- Krém
- Krémový syr zmiešame s vanilkovým cukrom a dvoma lyžicami vychladnutého karamelu.
- Dokončenie
- Už nám zostáva to všetko iba zložiť do dokonalej torty. 🙂
- Spodný korpus potrieme krémom a poriadne pokvapkáme karamelom, zakryjeme druhým korpusom a opakujeme postup. Položíme tretí korpus, opäť krém a karamel a zakryjeme vrchným korpusom. Ten potrieme krémom, posypeme nasekanými karamelizovanými orechami a poriadne poleje zvyšným karamelom, ktorý môžme nechať aj trochu stekať po bokoch.
- Dáme na pár hodín (ideálne na noc) do chladničky. Pred podávaním doporučujem vytiahnuť aspoň na 1-2 hodiny z chladničky.