Koláč a dobré cappuccino alebo čaj patria k jeseni. A ak je ten koláč tekvicový, recept na pohodovú hygge atmosféru je na svete. 🙂 Tento je vláčny a nadýchaný, voní škoricou a klinčekami a spolu s chrumkavou drobenkou a polevou s javorovým sirupom tvorí dokonalý jesenný dezert. 🙂
Ja som použila javorový sirup od kamaráta z Kanady, ktorý pol roka zrel v dubových sudoch od whisky. Ten sirup, nie kamarát. 😀 Ku korenistému jesennému koláču sa to skvele hodilo. Ale s klasickým javorovým sirupom bude chutiť určite rovnako dobre a bude vhodnejší pre deti. 😀 Mnohí ste sa pýtali na tie zlaté lyžičky a vidličky, tak po dlhom hľadaní som tieto konečne našla na eshope Lounge by Zalando. Tekvicová sezóna je tu, čo tak ju začať touto dobrotou? 😉
Tekvicový koláč s drobenkou a javorovým sirupom
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché16
porcí1
hodina30
minútVláčny a nadýchaný koláč, ktorý voní škoricou a klinčekami je spolu s chrumkavou drobenkou a polevou s javorovým sirupom dokonalý jesenný dezert.
Suroviny
- Tekvicový korpus
1,5 hrnčeka hladkej múky
3/4 hrnčeka krupicového cukru
1 lyžička jedlej sódy
1/4 lyžičky kypriaceho prášku
1 lyžička soli
1 lyžička nastrúhaného muškátového oriešku
2 lyžičky škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
1 lyžička vanilkového extraktu
2 vajcia
1 hrnček tekvicového pyré (postup nižšie)
1/3 hrnčeka mlieka
1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- Drobenka
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček trstinového cukru
1 lyžička škorice
1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku
1/4 lyžičky soli
125 g studeného masla
- Poleva s javorovým sirupom
1 hrnček práškového cukru
1 lyžica mlieka
2 lyžice javorového sirupu
1 lyžička vanilkového extraktu
štipka soli
Postup
- Tekvicové pyré
- Hokkaido tekvicu umyjeme, vydlabeme semienka a nakrájame na mesiačiky. Upečieme domäkka a po vychladnutí rozmixujeme s trochou vody na hladké pyré.
- Tekvicový korpus
- Rúru predhrejeme na 180°C a formu s rozmermi 23×23 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, krupicový cukor, jedlú sódu, kypriaci prášok, soľ, muškátový oriešok, škoricu a klinčeky.
- V zvlášť mise prešľaháme vajcia, olej, mlieko, vanilkový extrakt a tekvicové pyré.
- Ručne zmiešame suchú a mokrú časť a vylejeme do formy.
- Drobenka
- Múku zmiešame so škoricou, muškátovým orieškom, cukrom a soľou. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané maslo a prstami vypracujeme drobenku.
- Drobenkou posypeme povrch koláča a pečieme 30-40 minút. Keď zapichneme do stredu drevenú špajdľu a nebudú na nej zvyšky cesta, koláč je upečený.
- Poleva
- Práškový cukor dobre zmiešame s mliekom, javorovým sirupom, vanilkovým extraktom a štipkou soli. Ak by bola poleva príliš hustá, pridáme ešte trochu mlieka.
- Vychladnutý koláč polejeme polevou cik-cak. Nakrájame na kocky a môžeme podávať.