Ďalší recept do skupiny ,,nemám váhu, mixér ani poriadnu formu”. 😃 A opäť obrovské prekvapenie, aká veľká dobrota sa dá vykúzliť z minima surovín a za tak krátky čas!
To by som nebola ja, keby som si recept trochu neupravila a tak som tradičnú džemovú/orechovú náplň (ktorá je iste tiež výborná a musím ju niekedy skúsiť), vymenila za Lotuskovú. Predstavte si to chrumkavé lístkové cesto, pečené jabĺčko a sladkú karamelovú náplň s chuťou Lotusiek….dokonalosť! ❤️
Lotuskové jablká v župane len zo 4 surovín
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché4
porcí20
minút25
minútChrumkavé lístkové cesto, pečené jablká a sladká karamelová náplň s chuťou Lotusiek…dokonalosť!
Suroviny
1 lístkové cesto (275-300 g, môže byť už vyvaľkané)
4 menšie jablká
4 piškóty (nahrubo podrvené)
4 lyžičky Lotus nátierky
Postup
- Rúru predhrejeme na 220°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Jablká ošúpeme a vykrojíme jadrovník.
- Cesto vyvaľkáme na veľkosť cca 40×50 cm. Aj keď používame už vyvaľkané cesto, ešte ho trochu vyvaľkáme, lebo nám nebude stačiť na všetky 4 jablká.
- Cesto rozkrojíme na štvorce 20×20 cm a okraj nám zostane na ozdobu (vyrežeme z neho napr. malé lístky).
- Do stredu každého štvorca položíme jablko. Do otvoru nasypeme trochu podrvených piškót a potom vnútro vyplníme Lotus nátierkou (asi lyžička nátierky na jedno jablko, závisí od toho, aké máme veľké jablká). Zasypeme zase piškótami.
- Rohy štvorca potrieme studenou vodou a postupne preložíme cez vrch jablka. Vznikne nám balíček s otvormi po stranách, ktoré prstami stlačíme k sebe.
- Na každej strane balíčka urobíme v hornej časti krátky zvislý zárez, aby mala kadiaľ unikať para. Navrch studenou vodou prilepíme zopár lístkov z cesta a dáme piecť na 25 minút dozlatova.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame ideálne hneď teplé.