Francúzske pralinky s lieskovcami a čokoládovou praliné

Kto by nepoznal pralinky Ferrero Rocher. Toto je ich originál francúzska verzia z domácej praliné pasty. Je to pasta z lieskových orechov v karamele a chutí božsky. Postup je trochu náročnejší, ale ak sa do nich pustíte s láskou, určite budete nadšení. 🙂

Francúzske pralinky s lieskovcami a čokoládovou praliné

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Pralinky, VianoceKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcí

30

porcí
Čas prípravy

40

minút
Doba pečenia

10

minút

Originál pralinky Ferrero Rocher podľa francúzskeho receptu s čokoládovou praliné pastou a lieskovými orechmi je láska na prvé ochutnanie.

Suroviny

  • Praliné z lieskovcov a čokolády
  • 150 g lieskových orechov

  • 1 vanilkový struk

  • 130 g krupicového cukru

  • 80 g mliečnej čokolády

  • 20 g horkej čokolády (60% kakaa)

  • Stred praliniek
  • 80 g lieskových orechov

  • Poleva
  • 400 g horkej čokolády (60% kakaa)

  • 50 g lieskových orechov

  • zlatý prach (voliteľné)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie a vysypeme všetky lieskové orechy, ktoré budeme v recepte potrebovať (280 g).
  • Pečieme 10 minút. Lieskovce vysypeme na kuchynskú utierku, zabalíme a jemným šúchaním a tlakom oddelíme šupky od orechov. Necháme vychladnúť.Lieskovcena papieri na pečenie opečené kedy sa jemne odlupuje tmavá šupka
  • Praliné
  • Vanilkový struk rozrežeme na polovicu a nožom vyškriabeme semienka.
  • Polovicu cukru (65 g) a struk i semienka z vanilky dáme do menšieho hrnca a zohrievame za stáleho miešania na strednom plameni.
  • Hneď, keď sa cukor rozpustí, prisypeme druhú polovicu cukru a ďalej zohrievame už na slabom plameni a stále miešame. Keď sa všetok cukor rozpustí a karamel získa krásnu hnedú farbu, hneď odstavíme, vyberieme vanilkový struk a vsypeme orechy.
  • Premiešame, aby sa orechy obalili v karamele a rozprestrieme ich na papier na pečenie, kde ich necháme vychladnúť.
  • Vychladnuté orechy rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu, trvá to asi 10 minút a výsledná pasta má polotekutú hladkú konzistenciu.
  • Mliečnu a horkú čokoládu nalámeme do menšieho hrnca a nad parou rozpustíme. Čokoláda sa nesmie moc zohriať. Malo by byť sotva cítiť na prste, že je teplá, v tom momente odstavíme a miešame, kým sa všetka čokoláda rozpustí.
  • Praliné pastu zmiešame s roztopenou čokoládou. Vylejeme do zdobiaceho vrecka a plníme formy na pralinky (príp.na ľad). Do stredu každej pralinky vložíme celý lieskový orech a špáratkom zatlačíme dnu.
  • Dáme aspoň na 2 hodiny do mrazničky stuhnúť.
  • Poleva
  • Čokoláda na polevu by mala byť temperovaná. Nebudem klamať, je to trochu alchýmia a potrebujete cukrársky teplomer a celkom dosť trpezlivosti. Ak jedno z toho nemáte, čokoládu si jednoducho rozpustite nad parou, vsypte do nej rozmixované lieskové orechy a preskočte na bod č. 9. 🙂
  • Tí, čo ste sa rozhodli temperovať, nebojte, vypadá to horšie, než v skutočnosti je. Tak ideme na to. 🙂
  • Na čistú mramorovú kuchynskú dosku položíme sáčky s mrazenou zeleninou alebo ľadom.
  • Každý druh čokolády sa temperuje pri inej teplote. Horkú čokoládu, ktorú potrebujeme my, nalámeme do misky a zohrievame nad parou (dno misky sa nesmie dotknúť hladiny) na teplotu 55°C. Odstavíme a miešame, kým nie je krásne hladká.
  • Nad hrniec s teplou vodou odložíme kovovú misku, aby sa mierne zohriala.
  • Z kuchynskej dosky odstránime sáčky s ľadom a poriadne ju utrieme dosucha. Na dosku vylejeme 3/4 roztopenej čokolády a pomocou tenkej cukráskej stierky roztierame čokoládu z jednej strany na druhú, kým nedosiahne teplotu 28-29°C.
  • V tej chvíli čokoládu zoškriabeme do mierne zohriatej misky a za stáleho miešania postupne prilievame zvyšnú štvrtinu roztopenej čokolády, kým nám čokoláda v miske nedosiahne teplotu 31-32°C. Vtedy už neprilievame viac teplej čokolády.
  • Do čokolády vsypeme rozmixované lieskové orechy.
  • Zmrznuté pralinky vyberieme zo formy a hneď namáčame v čokoládovej poleve. Necháme polevu mierne stiecť a ukladáme na papier na pečenie. Dáme do chladničky stuhnúť. Poprášime zlatým prachom a máme hotovo.
  • Pralinky najlepšie chutia na druhý deň. 🙂Čierna kamenná doska s čokoládovými pralinkami obalené v lieskových orechoch a zlatom prachu jedna pralinka prerojený vnútro čokoládová praliné a celý lieskový orech ako podklad a pozadie zlatý obrus okolo rozsypané lieskové orechy