Waflové rezy s vlašskými orechmi a džemom z kiwi a zázvoru

Waflové rezy, to sú dva pláty orechového cesta s džemom poliate čokoládou. Cukrár Josef Maršálek teno dezert posunul ešte o level vyššie. Kakaové cesto plné mletých orechov, domáci džem z kiwi a zázvoru a poleva z bielej a horkej čokolády posypaná mrazom sušeným ovocím, dokonalé! 🙂


Nečakala som, že džem z kiwi a zázvoru bude tak výborný, určite ho budem robiť častejšie a pridávať aj do iných dezertov. Rezy dlho vydržia, sú preto skvelým spestrením vianočných mís s koláčikmi. Najlepšie sú po pár dňoch, keď sa rozležia a zmäknú.

Waflové rezy s vlašskými orechmi a džemom z kiwi a zázvoru

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

40

porcí
Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

20

minút

Dva pláty kakaového cesta s orechami, exotický džem z kiwi a zázvoru, čokoládová poleva a sušené ovocie. Výsledkom sú perfektné rezy, s ktorými zabodujete.

Suroviny

  • Džem
  • 300 g ošúpaného kiwi

  • 30 g čerstvého zázvoru

  • 160 g krupicového cukru

  • šťava z 1 citrónu

  • Cesto
  • 165 g krupicového cukru

  • 150 g mletých vlašských orechov

  • 325 g hladkej špaldovej múky

  • 20 g kakaa

  • 325 g zmäknutého masla

  • 1/2 lyžičky mletej škorice

  • 1 žĺtok (izbovej teploty)

  • Dokončenie
  • 100 g bielej čokolády

  • 40 g horkej čokolády

  • mrazom sušené jahody alebo maliny

Postup

  • Džem
  • Kiwi nakrájame na drobné kocky. Zázvor nastrúhame najemno. Kiwi, zázvor, cukor a citrónovú šťavu zohrievame v hrnci za občasného premiešania na teplotu 104°C. Ak nemáte teplomer, je to vtedy, keď cukor začne karamelizovať a džem zhustne. Trvá to asi 15-20 minút, odkedy začne zmes vrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto máme ideálne v izbovej teplote.
  • Rúru si predhrejeme na 170°C.
  • Cukor, orechy, múku, kakao a škoricu premiešame. Pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtok a vypracujeme pevné cesto.
  • Cesto hneď vyvaľkáme na plechu vyloženom papierom na pečenie a upečieme na 170°C dozlatova.
  • Ešte horúce cesto rozrežeme na polovicu a necháme vychladnúť.
  • Na jednu polovicu cesta natrieme džem a prikryjeme druhým plátom cesta. Pláty zaťažíme a necháme pri izbovej teplote do ďalšieho dňa.
  • Dokončenie
  • Vo vodnom kúpeli si roztopíme bielu čokoládu a potrieme ňou hotový rez.
  • Následne roztopíme vo vodnom kúpeli aj horkú čokoládu, ktorou vytvoríme mramor na bielej čokoláde.
  • Hneď posypeme nadrteným sušeným ovocím a necháme stuhnúť. Krájame nahriatym nožom na kúsky 5×2 cm.
  • Rezy sú najlepšie po pár dňoch, keď sa rozležia a zmäknú.

Poznámky