Nenechajte sa zmiasť vzhľadom, tieto sušienky vypadajú nenápadne, ale chutia výborne. 🙂 Krehké kakaové cesto a chrumkavé orechy sú perfektná kombinácia. Sušienky sú vláčne a úplne sa rozplývajú na jazyku.
Recept je veľmi jednoduchý, zvládne ich upiecť aj ten, kto nemá s pečením skúsenosti, nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, ani suroviny. V jednoduchosti je krása, vedel to aj Masaryk a tieto sušienky boli vraj jeho obľúbené. 🙂
Masarykove sušienky s vlašskými orechmi
Chod: DezertKuchyňa Česká, SlovenskáNáročnosť: Jednoduché30
porcí30
minút20
minútVláčne sušienky z krehkého kakaového cesta a chrumkavých orechov sa úplne rozplývajú na jazyku. Jednoduché a výborné.
Suroviny
180 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžica kakaa
1 žĺtok
práškový cukor na obalenie
Postup
- Orechy namočíme na 2 hodiny do studenej vody, vodu zlejeme a orechy nahrubo nasekáme.
- Pridáme všetky ostatné suroviny (okrem práškového cukru) a ručne vypracujeme cesto. Vytvarujeme z neho 2 valčeky s priemerom asi 4 cm, zabalíme ich do alobalu alebo fólie a dáme na noc do chladničky stuhnúť.
- Rúru si predhrejeme na 170°C.
- Z cesta krájame kolečká hrubé asi 1 cm a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme asi 20-25 minút, správne upečené sušienky sú na okrajoch tuhé ale nie tvrdé.
- Ešte horúce ich obaľujeme v práškovom cukre. Môžte obaliť celé sušienky, alebo ako ja, iba okraje, ako sa vám páči a chutí. 🙂