Bábovka je recept môjho detstva. Nie však táto, plná rumu, ale klasika všetkých klasík Tradičná šľahačková bábovka. Klasika je klasika, no táto dospelácka verzia so strúhanou Margot čokoládou a hrozienkami namočenými v rume jej riadne šľape na päty. 😀
Keď máte pocit, že klasická bábovka je pre vás príliš suchá, tak rozhodne skúste túto, je vláčna a šťavnatá a keď ju polejete čokoládovou polevou, bude chutiť ako luxusný dezert. 😉
Margot bábovka s rumovými hrozienkami a čokoládovou polevou
Chod: Dezert, RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché5
porcií20
minút40
minútJednoduchý a rýchly recept na úžasne vláčnu a šťavnatú bábovku plnú hrozienok a strúhanej Margot tyčinky. Poliata čokoládovou polevou chutí ako luxusný dezert.
Suroviny
3 vajcia
120 g krupicového cukru
7 lyžíc oleja
7 lyžíc vody
250 g polohrubej múky
3 lyžičky kypriaceho prášku
2 tyčinky Margot
50 ml mlieka
2 banány
sušené hrozienka (množstvo podľa chuti)
rum (na namočenie hrozienok)
čokoládová poleva (ja som použila kombináciu horká čokoláda + maslo)
Postup
- Deň vopred si hrozienka namočíme do rumu a necháme cez noc v chladničke.
- Rúru si predhrejeme na 175°C.
- Formu na bábovku dobre vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Je dôležité, aby bola skutočne dôkladne vysypaná, aby sa nám bábovka po upečení pekne vyklopila.
- Vajcia a cukor vyšľaháme do svetlej peny, pridáme teplú vodu a olej a ešte asi 5 minút šľaháme.
- Margotky nastrúhame nahrubo. Banány s mliekom rozmixujeme. Múku zmiešame s kypriacim práškom.
- K vajciam pridáme nastrúhané Margotky, banány v mlieku a múčnu zmes a varechou alebo cukrárskou stierkou dobre premiešame. Nakoniec pridáme odkvapkané hrozienka.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 40 minút. Či už je bábovka upečená zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
- Upečenú bábovku necháme asi 5 minút vo forme trošku schladnúť a potom ju vyklopíme ideálne na mriežku, kde ju necháme vychladnúť úplne.
- Po vychladnutí ešte prelejeme čokoládovou polevou (ja som rozpustila horkú čokoládu v troche masla) a máme hotovo.