Úžasná čokoládová torta

Prvýkrát som túto tortu piekla pred niekoľkými rokmi ako narodeninový darček. Požiadavka bola veľa veľa čokolády. A to táto torta skutočne spĺňa. 😀 Keď som videla, aký má u oslávenca úspech, začala som ju piecť pravidelne.

Skvelé na nej je (okrem toho, že je to čokoládové nebo 😀 ), že nie je vôbec suchá, vydrží aj niekoľko dní krásne vláčna. Do korpusu nejde iba klasicky kakao, ale aj čokoláda. K tomu hriešna ganache z tmavej vysokopercentnej čokolády a dokonalosť medzi tortami je na svete. Teda aspoň pre mňa. 😀 Ak ste rovnaký čokoholik, alebo máte jedného doma, touto tortou zabodujete. 😉

Úžasná čokoládová torta

Recept od Víkendová cukrárkaChod: TortyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcií

12

porcií
Čas prípravy

40

minút
Doba pečenia

1

hodina 

30

minút

Vláčny čokoládový korpus a hriešna ganache z horkej čokolády, tak málo a taký úžasný výsledok. Čokoládová torta, za ktorú vás bude každý milovník čokolády zbožňovať.

Suroviny

  • Korpus
  • 200 g kvalitnej horkej čokolády (min 60% kakaa)

  • 200 g masla

  • 1 lyžica rozpustnej kávy

  • 170 g hladkej múky

  • 1 lyžička kypriaceho prášku

  • 1/4 lyžičky sódy

  • 300 g trstinového alebo krupicového cukru

  • 25 g kakaa

  • 3 stredne veľké vajcia

  • 5 lyžíc cmaru

  • Ganache
  • 400 g kvalitnej horkej čokolády (min 60% kakaa)

  • 360 ml 33% smotany na šľahanie

  • 200 ml 40% smotany na šľahanie

  • 4 lyžice trstinového alebo krupicového cukru

  • Dokončenie
  • asi 3 lyžice marhuľového džemu

  • na ozdobu hoblinky čokolády/čersté ovocie/jedlé kvety…

Postup

  • Korpus
  • Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme. Rúru si predhrejeme na 160°C.
  • Čokoládu nalámeme do menšieho hrnca, pridáme maslo nakrájané na kocky a kávu rozpustenú v 120 ml vriacej vody. Všetko spolu zohrievame na slabom plameni, kým sa čokoláda a maslo rozpustia (nesmú sa variť).
  • V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, cukor a kakao. V zvlášť mise trochu prešľaháme vajcia s cmarom.
  • Roztopenú čokoládu zmiešame s vaječnou zmesou a vlejeme k múčnej zmesi. Cesto ručne dobre premiešame a vlejeme do formy. Čokoládové cesto pred pečením v okrúhlej tortovej forme vystlanej papierom na pečenie
  • Pečieme asi 90 minút. Či už je korpus upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo.
  • Korpus necháme vychladnúť, potom ho vyklopíme na mriežku a odstránime dno tortovej formy. Úplne vychladený korpus vodorovne rozrežeme na 3 časti.
  • Ganache
  • Nalámanú čokoládu dáme do misky. Smotanu s cukrom zahrievame k bodu varu. Keď začne vrieť, hneď odstavíme a vlejeme k čokoláde. Miešame, až kým sa čokoláda celkom rozpustí a nám vznikne krásna hladká ganache.
  • Dokončenie
  • Spodný diel korpusu potrieme marhuľovým džemom. Potrieme trochou ganache a zakryjeme ďalším korpusom. Na ten natrieme zase ganache a prikryjeme posledným korpusom.Tri okrúhle čokoládové korpusy natortu jeden potretý marhuľovým džemom na bielom podnose nerezová misa s čokoládovou ganache mraorová pracovná doska
  • Celú tortu prelejeme ganache a boky uhladíme. Je dobre, keď je ganache už trošku schladnutá, aby nám z torty celá nestiekla. Tortu dáme hneď do chladničky a necháme ju tam do ďalšieho dňa.
  • Dozdobíme a môžeme podávať. 🙂 Tortu môžete ozdobiť podľa seba, ja som ju piekla už viac krát a zdobila som raz hoblinkami čokolády, raz čerstvým ovocím alebo tiež jedlými kvetmi. Kúsok čokoládovej troty s čokoládovou ganache ozdobený lupienkami jedlých kvetov na bielom tanieri malá nerezová lyžička biely podklad
  • V recepte uvádzajú, že torta vydrží v chlade šťavnatá až 4 dni. Potvrdiť to ale neviem, nikdy nám tak dlho nevydržala. 😀

Poznámky