V lete moc nepečiem, existujeme skôr na zmrzline a ovocí či nepečených dezertoch ako panna cotta. Keď už ale niečo predsa len upečiem, musí to byť ľahké, svieže, plné ovocia a musí to byť hotové rýchlo, nech nestrávim celý deň v kuchyni. Táto torta spĺňa všetko a ako bonus skvele vypadá.
Recept je na tortovú formu s priemerom 20 cm, môžete si ale kľudne zdvojnásobiť množstvo surovín a upiecť rezy na plech.
Letná torta Melón s tvarohovým krémom a ovocím
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché12
1
hodina30
minút45
minútTorta ako svorená na leto! Nadýchaný korpus, ovocie, ľahký tvarohový krém a sladká želatína tvoria perfektnú kombináciu. A k tomu skvele vypadá.
Suroviny
- Cesto
60 g zmäknutého masla
75 g krupicového cukru
2 vajcia
0,5 lyžičky vanilkového extraktu
0,5 lyžice citrónovej šťavy
kôra z 0,5 citróna
asi 75 g čerstvého baby špenátu
175 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
- Krém
150 g tučného tvarohu (vo vaničke)
70 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
- Dokončenie
20 g horkej čokolády (70%)
1 balíček červenej želatíny
5 lyžíc červeného sirupu (napr.malinový, jahodový…)
čerstvé ovocie (maliny, jahody…)
Postup
- Cesto
- Trúbu predhrejeme na 160°C. Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
- Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
- Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
- Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 45 minút. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie inak. Či už je cesto upečené zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo. Upečené cesto vytiahneme z formy a na mriežke necháme vychladnúť.
- Krém
- Tvaroh, smotanu a cukor spolu šľahačom šľaháme, kým je krém krásne nadýchaný a dáme ho na hodinu vychladiť do chladničky.
- Dokončenie
- Keď cesto vychladne, zrežeme ho dorovna a vrátime ho späť do tortovej formy. Obruč budeme potrebovať kvôli želatíne.
- Na cesto naukladáme nadrobno nakrájané ovocie a zatrieme krémom. Dáme do chladničky na 20 minút stuhnúť.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a na krém nakvapkáme drobné bodky čokolády, ktoré špáratkom trochu natiahneme, čím vytvoríme “zrniečka melónu”. Dáme na 15 minút do chladničky.
- Želatínu uvaríme podľa návodu na obale, len miesto cukru pridáme sirup. Vlažnú želatínu vylejeme navrch torty a dáme ju na noc do chladničky.
- Na druhý deň odstránime obruč a môžeme podávať.
Zaujímavý recept. Určite vyskúšam. Prosím, nepoužívajte slovo trúba, v tomto kontexte je nespisovné.
Dobrý deň, ďakujem za upozornenie. Recepty píšem vlastnými slovami, tak sa tu určite nájde viac nespisovných výrazov, ale hlavne, že si rozumieme.
Zdravim, tvaroh vo vanicke sa mysli, hrudkovity alebo rozotieratelny? Dakujem
Dobrý deň, rozotierateľný.