V lete moc nepečiem, existujeme skôr na zmrzline a ovocí či nepečených dezertoch ako panna cotta. Keď už ale niečo predsa len upečiem, musí to byť ľahké, svieže, plné ovocia a musí to byť hotové rýchlo, nech nestrávim celý deň v kuchyni. Táto torta spĺňa všetko a ako bonus skvele vypadá. 🙂
Recept je na tortovú formu s priemerom 20 cm, môžete si ale kľudne zdvojnásobiť množstvo surovín a upiecť rezy na plech.
Letná torta Melón s tvarohovým krémom a ovocím
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché12
1
hodina30
minút45
minútTorta ako svorená na leto! Nadýchaný korpus, ovocie, ľahký tvarohový krém a sladká želatína tvoria perfektnú kombináciu. A k tomu skvele vypadá. 🙂
Suroviny
- Cesto
60 g zmäknutého masla
75 g krupicového cukru
2 vajcia
0,5 lyžičky vanilkového extraktu
0,5 lyžice citrónovej šťavy
kôra z 0,5 citróna
asi 75 g čerstvého baby špenátu
175 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
- Krém
150 g tučného tvarohu (vo vaničke)
70 ml smotany na šľahanie
2 lyžice práškového cukru
- Dokončenie
20 g horkej čokolády (70%)
1 balíček červenej želatíny
5 lyžíc červeného sirupu (napr.malinový, jahodový…)
čerstvé ovocie (maliny, jahody…)
Postup
- Cesto
- Trúbu predhrejeme na 160°C. Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
- Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
- Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
- Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti.
- Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 45 minút. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie inak. Či už je cesto upečené zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo. Upečené cesto vytiahneme z formy a na mriežke necháme vychladnúť.
- Krém
- Tvaroh, smotanu a cukor spolu šľahačom šľaháme, kým je krém krásne nadýchaný a dáme ho na hodinu vychladiť do chladničky.
- Dokončenie
- Keď cesto vychladne, zrežeme ho dorovna a vrátime ho späť do tortovej formy. Obruč budeme potrebovať kvôli želatíne.
- Na cesto naukladáme nadrobno nakrájané ovocie a zatrieme krémom. Dáme do chladničky na 20 minút stuhnúť.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a na krém nakvapkáme drobné bodky čokolády, ktoré špáratkom trochu natiahneme, čím vytvoríme “zrniečka melónu”. Dáme na 15 minút do chladničky.
- Želatínu uvaríme podľa návodu na obale, len miesto cukru pridáme sirup. Vlažnú želatínu vylejeme navrch torty a dáme ju na noc do chladničky.
- Na druhý deň odstránime obruč a môžeme podávať.
Zaujímavý recept. Určite vyskúšam. Prosím, nepoužívajte slovo trúba, v tomto kontexte je nespisovné.
Dobrý deň, ďakujem za upozornenie. Recepty píšem vlastnými slovami, tak sa tu určite nájde viac nespisovných výrazov, ale hlavne, že si rozumieme. 🙂
Zdravim, tvaroh vo vanicke sa mysli, hrudkovity alebo rozotieratelny? Dakujem
Dobrý deň, rozotierateľný. 🙂