Tiramisu pozná už asi každý. A poznáte hit posledných rokov, masala chai alebo chai latte? Je to čierny čaj so zmesou indického korenia a mliekom a je to skvelé. 🙂
Klasické tiramisu je dokonalé, o tom sa nebudem s nikým dohadovať, ale táto netradičná verzia, kde sú piškóty miesto kávy namočené v masala čaji je super. Ak máte radi chai latte a tiramisu, tento dezert si zamilujete. 😉
Často sa stretávam s tým, že ľudia nechcú pripravovať tiramisu, pretože sa z rôznych dôvodov vyhýbajú surovým vajíčkam, v tom prípade je tento recept pre vás ako stvorený, pretože tam žiadne vajcia nejdú.
Chai tiramisu (bez vajec)
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché8
25
minútSuroviny
- Masala chai (3 hrnčeky)
môžete použiť už kupovanú zmes na masala chai alebo chai latte
alebo uvariť čierny čaj so zmesou korenia na masala chai
prípadne si korenie namiešať sami (kardamom, škorica, klinčeky, zázvor, muškátový oriešok a čierne korenie)
1/4 hrnčeka krupicového cukru
- Tiramisu
500 g mascarpone
1/2 hrnčeka krupicového cukru
2 lyžice amaretta alebo rumu
3 lyžice smotany na šľahanie
štipka soli
asi 24 cukrárskych piškót
kakao na posypanie
Postup
- Masala chai
- Podľa toho, ktorý druh prípravy čaju sme si vybrali, uvaríme silný masala chai, osladíme a necháme vychladnúť.
- Krém
- Vychladené mascarpone, smotanu, cukor, amaretto/rum a štipku soli mixujeme chvíľu (1-2 minúty) na nízkych otáčkach.
- Dokončenie
- Na dno formy rozotrieme tenkú vrstvu krému, len tak, aby sa nám potom nešmýkali piškóty.
- Na krém naukladáme cukrárske piškóty namočené v čaji. Namáčame ich iba chvíľku, aby sa v dezerte príliš nerozmočili.
- Na piškóty natrieme 1/2 krému, na ktorý naukladáme zase vrstvu piškót namočených v čaji.
- Piškóty potrieme zvyškom krému a povrch uhladíme. Dáme aspoň na 2 hodiny (ideálne na noc) do chladničky.
- Pred podávaním bohato posypeme kakaom.
Poznámky
- Inšpirovala som sa na blogu A Cozy Kitchen.