Pri písaní posledného článku 10 najlepších čokoládových dezertov som si uvedomila, že mi tam chýba tento výborný a hrozne jednoduchý čokoládový koláč s hruškami. Je to osvedčená klasika vždy, keď potrebujem dávku čokolády, ale nemám moc času na pečenie. Stačí pár surovín a krásne zrelé hrušky a dokonalý dezert je za chvíľu na stole.
Bonus je, že koláč je bezlepkový, tak poteší aj každého, kto má intoleranciu či alergiu na lepok. 🙂
Rýchly čokoládovo-hruškový koláč
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútÚžasne jednoduchý a pritom dokonalý čokoládový koláč s hruškami, ktorý je za chvíľu hotový, zvládne ho aj začiatočník a k tomu je prirodzene bezlepkový.
Suroviny
90 g masla
90 g horkej čokolády (70% kakaa)
1 lyžica rumu
90 g krupicového cukru
3 vajcia
štipka soli
2 lyžice kakaa
90 g mletých lieskových orechov
2-3 hrušky
Postup
- Trúbu si predhrejeme na 180°C. Formu na koláč dobre vymastíme maslom.
- Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a pridáme rum. Necháme mierne vychladnúť, ale čokoláda nesmie úplne zhustnúť.
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu. Za stáleho šľahania prisypávame cukor a šľaháme, kým nie je sneh pevný. Po vytiahnutí metličiek sa nám budú robiť “špičky”, vtedy je sneh hotový.
- Za stáleho šľahania postupne pridávame žĺtky. Na najnižších otáčkach prišľaháme kakao a roztopenú čokoládu. Cukrárskou stierkou jemne vmiešame orechy.
- Cesto vlejeme do vymastenej formy.
- Ak máme pekné zrelé hrušky, nemusíme ich šúpať, inak hrušky ošúpeme a vykrojíme jadrovník. Nakrájame na mesiačiky hrubé 1 cm a poukladáme na cesto. Hrušky do cesta jemne vtlačíme.
- Pečieme 35-40 minút. Necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom.
Poznámky
- Recept mám z blogu Pradobroty.