Toto boli prvé tartaletky, ktoré som skúsila upiecť a bola to láska na prvý pohľad i ochutnanie. Sú jednoduché a pritom chutia výborne a ako bonus prekrásne vypadajú. Sú ľahké a plné ovocia, ideálny dezert na leto.
Košíčky si môžete upiecť pár dní vopred, v chladničke v uzatvorenej nádobe v pohode vydržia niekoľko dní a v deň D ich už iba naplníte krémom a dozdobíte ovocím.
Tartaletky sú plnené francúzskym vanilkovým krémom (Crème Pâtissière) zjemneným vyšľahanou smotanou, v ktorom najdôležitejšiu úlohu hrá vanilka, preto je pre výsledný efekt rozhodujúce, akú vanilku použijete. Úplne najlepší je vanilkový struk, prípadne kvalitný vanilkový extrakt. Umelé vanilkové arómy neodporúčam, majú výraznú vôňu a chuť, ktorá sa moc pravej vanilke nepodobá a v dezerte prebijú všetko ostatné.
Ovocie na ozdobu môžete použiť akékoľvek. Ja vždy nakúpim viac druhov a farieb a na každú tartaletku dám kúsok z každého. Kľudne však môžete ozdobiť tartaletky len jedným druhom, napr. malinami, prípadne každú tartaletku iným druhom ovocia.
Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché10
servings2
hodín15
minútOvocné tartaletky s ľahkým vanilkovým krémom sú ideálny letný dezert!
Suroviny
- Cesto
130 g masla
100 g práškového cukru
štipka soli
260 g hladkej múky
2 vajcia (1 do cesta, 1 na potretie po upečení)
- Krém
500 ml mlieka
½ vanilkového struku alebo pár kvapiek vanilkového extraktu
štipka soli
45 g kukuričného škrobu
115 g práškového cukru
2 väčšie vajcia
200 ml smotany na šľahanie
- Dokončenie
ovocie na ozdobu
Postup
- Košíčky
- Mixérom si vymiešame maslo, cukor a štipku soli a potom zapracujeme 1 vajce izbovej teploty. Prisypeme múku a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na dve hodiny do chladničky.
- Cesto na tento vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré prstami vtlačíme do formičiek na tartaletky s priemerom 10 cm. Dno pár krát prepichneme vidličkou a môžeme zaťažiť fazuľami na pečenie, čím dno tartaletiek zostane krásne ploché. Piekla som ich ale už aj bez fazúľ a pokiaľ je cesto na tenko vyvaľkané, zostanú pekné rovné aj bez zaťaženia.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 15 minút dozlatova. Upečené korpusy hneď po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom, vďaka čomu sa krém pomalšie vsiakne do košíčku a ten bude tak dlhšie pevný. Necháme mierne vychladnúť a tartaletky vyklopíme z formičiek. Keď tartaletky úplne vychladnú, môžeme plniť krémom.
- Krém
- V miske si vyšľaháme škrob, cukor a vajcia. Vanilkový struk rozrežeme a vyškriabeme semienka. Tie potom v hrnci zmiešame s mliekom a štipkou soli. Dáme variť a stále miešame. Keď bude mlieko tesne pred bodom varu, asi ⅓ odlejeme do vaječnej zmesi a premiešame. Všetko vlejeme späť do hrnca s mliekom a na slabom plameni za stáleho miešania varíme asi 2 minúty, kým puding nezhustne. Puding odstavíme, necháme chladnúť a občas premiešame.
- Vychladnutý puding mixérom prešľaháme, aby nám v kréme nezostali hrudky. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu a ručne ju opatrne vmiešame do vanilkového pudingu. Naplníme korpusy, ozdobíme ovocím a dáme na 2 hodiny do chladničky.
- Rôzne tartaletky najradšej pripravujem pre hostí. Vypadajú krásne a odpadá mi práca s krájaním dezertu. Takto má každý svoj vlastný košíček.