Dni strávené doma sú pre mňa ideálnou príležitosťou urobiť si pomalé ráno, zacvičiť si jogu, pripraviť si dobré raňajky, v kľude si ich vychutnať pri šálke kávy, knihe či ranných správach. Tieto muffiny sú na takéto ráno ako stvorené. Sú rýchle a jednoduché a k tomu zdravé, plné mrkvy a orechov. A chutia tak výborne!
Ak neobľubujete mrkvu (hoci v tomto recepte nie je vážne vôbec cítiť 😉 ), môžete skúsiť Špaldové muffiny s banánom, kúskami čokolády a pekanovými orechmi či Nadýchané muffiny s čokoládou a ovocím. Skvelé sú všetky. 🙂
Zdravé mrkvovo-orechové muffiny
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché6
15
minút25
minútCelozrnné muffiny s mrkvou a orechmi vám hneď spravia krajšie ráno. Sú zdravé a za chvíľu máte na stole výborné raňajky pre celú rodinu.
Suroviny
200 g nastrúhanej/rozmixovanej mrkvy
100 g mletých vlašských orechov
100 g celozrnnej špaldovej múky
1 vanilkový cukor
1/2 prášku do pečiva
2 vajcia
1 lyžička škorice
100 g trstinového cukru
60 ml oleja
kôra z 1 biocitróna
nasekaná čokoláda
Postup
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Vajcia, trstinový cukor a vanilkový cukor vyšľaháme do svetlej peny. Prišľaháme olej.
- Vmiešame mrkvu s orechmi. V zvlášť miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a varechou primiešame k vaječnej zmesi.
- Nakoniec vmiešame škoricu, citrónovú kôru a čokoládu.
- Formu na muffiny vymastíme maslom alebo vystelieme papierovými košíčkami. Košíčky naplníme až po okraj cestom a pečieme asi 25 minút.
- Či už sú muffiny upečené zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, máme hotovo.
Poznámky
- Recept som mala už dávno napísaný ako koláč normálne na plech, kľudne môžete zvýšiť dávku a upiecť ho aj tak. 🙂