Recept na tento koláčik mám od maminy a nevedela som sa dočkať, kedy sa s vami podelím, pretože sa jedná asi o môj najobľúbenejší koláč na svete. Príprava nezaberie veľa času, nepotrebujete žiadne špeciálne kuchynské pomôcky, suroviny, ani nemusíte byť skúsení cukrári. Vrstvy jabĺk len presypávate vrstvami múky s cukrom, nakoniec všetko zasypete maslom a necháte trúbu urobiť celý “zázrak”. A keď budete z trúby vyťahovať zlatý voňavý a dokonale lahodný koláč, spomeniete si na detstvo, prázdniny a záhradu, kedy vás mamina alebo babička vyhladovaných zavolali dnu na koláčik. No, asi si ho idem znova upiecť a vy to skúste tiež, sľubujem, že budete nadšení.
Sypaný jablčník
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché30
20
minút1
hodinaJednoduchší postup si už ani neviem predstaviť! Tento úžasný jablkový koláč si zamilujete, pretože chutí vážne skvele a zvládne ho upiecť úplne každý.
Suroviny
- Korpus
360 g hrubej múky
240 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
- Jablková náplň
2 kg jabĺk
škoricový cukor
- Dokončenie
250 g studeného masla (+ na vymastenie)
Postup
- Všetky suroviny na korpus zmiešame a rozdelíme do 3 misiek na 3 rovnaké diely.
- Jablká ošúpeme, nahrubo nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Menší plech (asi 20×30 cm) dobre vymastíme maslom a na dno rovnomerne vysypeme prvú misku s múkou.
- Na múku rozložíme 1/2 jabĺk.
- Jablká posypeme druhou miskou s múkou. Na ňu naukladáme druhú 1/2 jabĺk a zasypeme poslednom miskou múky.
- Maslo nakrájame na tenké plátky (alebo nahrubo nastrúhame) a naukladáme na vrch koláča.
- Pečieme do zlatova asi 50-60 minút. Ešte horúci koláč pokrájame na kocky a necháme vychladnúť.