Pokračujem v predvianočnom pečení a keďže je stále ešte vyše týždňa do Vianoc, pripravujem si zatiaľ koláčiky, ktoré dlho vydržia a odležanie im dokonca pristane. 🙂
Na Sakrajdu, perníkový závin pôvodom z Krkonoš, som sa chystala už dlho. Až tento rok som sa však konečne odhodlala a vypadá to, že ju zaradím medzi naše každoročné vianočné koláčiky, pretože je úžasná. Sú v nej skombinované tradičné vianočné chute: medovník, lekvár a vlašské orechy. Roláda je veľmi jednoduchá a tak ak neviete, o aký nový koláčik obohatiť vaše vianočné pečenie, doporučujem Sakrajdu. 😉
Sakrajda – výborný závin z medovníkového cesta
Chod: DezertKuchyňa ČeskáNáročnosť: Jednoduché30
15
minút45
minútZávin z medovníkového cesta plnený lekvárom a vlašskými orechmi pôvodom z Krkonoš krásne vypadá a úžasne chutí. Vďaka dlhej trvanlivosti a nenáročnej príprave je Sakrajda ideálny vianočný koláč. 🙂
Z uvedenej dávky vám vyjdú tri menšie záviny.
Suroviny
600 g hladkej múky
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička škorice
pár mletých klinčekov
250 g práškového cukru
100 g zmäknutého masla
4 vajcia
4 lyžice medu
lekvár
asi 200 g vlašských orechov (nahrubo pomletých)
1 vajce na potretie
Postup
- Múku zmiešame so sódou, škoricou, klinčekmi a cukrom. Pridáme na kocky nakrájané maslo, rozšľahané vajcia, med a ručne vypracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na 3 časti, každú zabalíme zvlášť do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Z uvedenej dávky budeme mať tri menšie záviny. Kľudne si môžete cesto pripraviť vopred a mať ho v chladničke aj 3 dni, než budete mať čas na pečenie.
- Rúru predhrejeme na 170°C.
- Z každej tretiny cesta vyvaľkáme na dobre pomúčenej doske obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Cesto bohato potrieme lekvárom a posypeme nasekanými orechmi.
- Stočíme do rolády a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Nezľaknite sa, ak sa vám na povrchu vytvoria drobné prasklinky, lekvár nevytečie.
- Roládu dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orechmi a dáme piecť na 35-45 minút dohneda.
- Po vychladnutí nakrájame a môžeme papať.
Poznámky
- Sakrajdu skladujeme v dobre uzatvorenej nádobe v chladničke.
Sakrajda mala premiéru posledné Vianoce s veľkým úspechom, ďakujem
To mám veľkú radosť. Ďakujem za komentár, takáto spätná väzba ma vždy veľmi poteší. 🙂
Sakrajda je č.1, pečiem to roky. Každej gazdinky to doporučujem. Pečiem to aj zajtra.
To máte pravdu, jeden z mojich najobľúbenejších dezertov! 🙂