A sú tu Vianoce, moje obľúbené obdobie v roku, kedy sa snažíme byť viac so svojimi blízkymi, sme na seba lepší a vážime si pokojné zimné večery pri sviečkach, punči a vianočných koláčikoch. Veru, koláčikov tento mesiac zjeme až až a tak mám pre vás niečo, čo vám možno pomôže trošku očistiť svedomie. 🙂
Pečené müsli (granola) je moje obľúbené raňajkové jedlo, tá z obchodu je ale často plná cukru a konzervantov, v celom balení narazíte tak na 3 orechy a chuť sušeného ovocia je prebitá cukrom. Zato táto domáca granola plná samých zdravých vecí je niečo úplne iné. Ovsené vločky, orechy, sušené ovocie, vôňa medu a pomaranča…mňam! Tak poďte do toho, stačí vám pol hodinka času a výsledok je vážne skvelý. 😉
Domáca vianočná granola
Chod: RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché8
10
minút20
minútVôňa orechov, medu a pomarančov, ktorá sa šíri z trúby pri pečení granoly u vás zaručene navodí vianočnú atmosféru. Ako bonus je zdravá, bez cukru a konzervantov a oveľa lepšia ako z obchodu!
1 hrnček=200 ml
Suroviny
1,5 hrnčeka ovsených vločiek
1/2 hrnčeka vlašských orechov
1/2 hrnčeka mandlí/lieskových orechov
2 lyžice chia semienok
1,5 lyžičky perníkového korenia (alebo zvlášť škoricu, klinček a muškátový oriešok)
štipka soli
šťava z 1 pomaranča
1/2 hrnčeka medu
1/2 hrnčeka sušených hrozienok/brusníc
Postup
- Trúbu predhrejeme na 170°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Orechy nasekáme/pomelieme nahrubo, primiešame k nim ovsené vločky, chia semienka, korenie a soľ.
- V zvlášť miske zmiešame pomarančovú šťavu s medom a vlejeme k vločkám a dobre premiešame.
- Rozložíme na plech a dáme piecť asi na 20-30 minút, podľa toho, aký veľký plech použijeme. Čím viac rozložíme müsli po celej ploche plechu, tým kratšie sa bude piecť. Počas pečenia občas premiešame, aby sa granola nepripálila.
- Po upečení necháme vychladnúť na plechu a nakoniec do vychladnutej granoly vmiešame sušené hrozienka/brusnice.
- Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chladničke.