Vo vzduchu už je cítiť jeseň. Je to moje najobľúbenejšie ročné obdobie, tak som ho dnes oficiálne odštartovala raňajkami pri sviečke, klobúkom, Kafkovým románom a samozrejme, jesenným koláčikom. 😉
Milujem všetky jesenné chute, orechy, jabĺčka, škoricu, hrozno… a gaštany! 🙂 V najbližších týždňoch sa na blogu budú objavovať celkom často, tak ak máte tiež radi jeseň a gaštany, máte sa na čo tešiť. 🙂
Na blogu už je jeden z mojich najobľúbenejších gaštanových dezertov, Gaštanovo-čokoládová pena a teraz mám pre vás jeden úplne jednoduchý koláč, ktorý sme dnes na tú oslavu jesene raňajkovali. Na koláč vám stačí len pár ingrediencii, je bezlepkový a máte ho za chvíľku hotový.
Rýchly gaštanový koláč bez múky
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché9
servings30
minút20
minútKoláč s chuťou jesene. Je jednoduchý, rýchly, bezlepkový a chutí výborne!
Suroviny
250 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)
4 veľké vajcia (alebo 5 malých)
hrsť vlašských orechov (rozmixovaných nahrubo)
50 g horkej čokolády
30 ml smotany na šľahanie
Postup
- Predhrejeme si trúbu na 180°C.
- Oddelíme bielka od žĺtkov a žĺtka vymiešame s rozmrazeným gaštanovým pyré elektrickým mixérom dohladka. Nakoniec vmiešame orechy.
- Zvlášť v miske vyšľaháme sneh z bielkov. Dôležité je, aby miska, v ktorej šľaháme, nebola mastná. Môžeme pridať tiež štipku soli. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytečie a zostane v miske. 🙂 Sneh jemne vareškou vmiešame ku gaštanovej časti.
- Dno zapekacej formy s rozmermi 20×20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme piecť do rozohriatej trúby.
- Pečieme asi 20 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu a tesne pred bodom varu odstavíme a vsypeme nadrobno nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne nám hladká čokoládová ganache. Pokiaľ by sa čokoláda nechcela úplne rozpustiť, vrátime ju na chvíľku do vodného kúpeľa a pár sekúnd zahrievame.
- Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou ganache a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.