Rýchly gaštanový koláč bez múky

Vo vzduchu už je cítiť jeseň. Je to moje najobľúbenejšie ročné obdobie, tak som ho dnes oficiálne odštartovala raňajkami pri sviečke, klobúkom, Kafkovým románom a samozrejme, jesenným koláčikom. 😉

Milujem všetky jesenné chute, orechy, jabĺčka, škoricu, hrozno… a gaštany! 🙂 V najbližších týždňoch sa na blogu budú objavovať celkom často, tak ak máte tiež radi jeseň a gaštany, máte sa na čo tešiť. 🙂

Na blogu už je jeden z mojich najobľúbenejších gaštanových dezertov, Gaštanovo-čokoládová pena a teraz mám pre vás jeden úplne jednoduchý koláč, ktorý sme dnes na tú oslavu jesene raňajkovali. Na koláč vám stačí len pár ingrediencii, je bezlepkový a máte ho za chvíľku hotový.

Rýchly gaštanový koláč bez múky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

9

servings
Prep time

30

minút
Cooking time

20

minút

Koláč s chuťou jesene. Je jednoduchý, rýchly, bezlepkový a chutí výborne!

Suroviny

  • 250 g gaštanového pyré (ja kupujem už osladené a ochutené rumom, ak by ste mali len čisté pyré, doslaďte si ho podľa chuti)

  • 4 veľké vajcia (alebo 5 malých)

  • hrsť vlašských orechov (rozmixovaných nahrubo)

  • 50 g horkej čokolády

  • 30 ml smotany na šľahanie

Postup

  • Predhrejeme si trúbu na 180°C.
  • Oddelíme bielka od žĺtkov a žĺtka vymiešame s rozmrazeným gaštanovým pyré elektrickým mixérom dohladka. Nakoniec vmiešame orechy.Cesto na gaštanový koláč s rozmixovanými orechmi v bielej mise na mramorovom povrchu
  • Zvlášť v miske vyšľaháme sneh z bielkov. Dôležité je, aby miska, v ktorej šľaháme, nebola mastná. Môžeme pridať tiež štipku soli. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytečie a zostane v miske. 🙂 Sneh jemne vareškou vmiešame ku gaštanovej časti.
  • Dno zapekacej formy s rozmermi 20×20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Cesto vlejeme do formy a dáme piecť do rozohriatej trúby.Cesto na gaštanový koláč v štvorcovom plechu na mramorovom povrchu
  • Pečieme asi 20 minút. Či už je koláč upečený zistíme tak, že skúsime zapichnúť špajdlu do stredu a ak je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  • Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu a tesne pred bodom varu odstavíme a vsypeme nadrobno nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne nám hladká čokoládová ganache. Pokiaľ by sa čokoláda nechcela úplne rozpustiť, vrátime ju na chvíľku do vodného kúpeľa a pár sekúnd zahrievame.
  • Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou ganache a dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť. Štyri kocky gaštanového koláča s čokoládovou polevou na drevenej doske vlašský orech v pozadí lúčne kvety na drevenom stole