Černicový koláč preliaty sirupom z červeného vína

Najradšej pečiem dezerty zo sezónnych potravín, hlavne čerstvé ovocie, ideálne z vlastnej záhradky, je na nezaplatenie. My bohužiaľ (zatiaľ) vlastnú záhradu nemáme, máme ale super mamičky a babičky, ktoré nás zásobujú tým najlepším ovocím dozretým na slovenskom slnku, nie niekde v lietadle či kamióne.

Tentokrát sme od babičky dostali štedrú porciu krásnych černíc, tak som z nich samozrejme hneď musela niečo upiecť, inak by sme ich všetky zjedli, také sú výborné. 😀 Mám rada spojenie tradičných receptov s nejakým novým zaujímavým prvkom a ako by to bolo, keby som sa niekde nesnažila vtesnať víno. 😀 Tak vznikol tento koláč z krehkého cesta s černicami preliaty sirupom z červeného vína. S vanilkovou zmrzlinou chutí úžasne! 🙂

Černicový koláč preliaty sirupom z červeného vína

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

12

servings
Prep time

2

hodín 
Cooking time

40

minút

Lahodný koláč z krehkého cesta, plnený černicami, preliaty sirupom z červeného vína. V spojení s vanilkovou zmrzlinou chutí proste úžasne! 🙂

1 hrnček = 220 ml

Suroviny

  • Cesto
  • 3 hrnčeky hladkej múky

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 1 lyžička soli

  • 170 g studeného masla

  • 2 lyžice masti (nebojte sa toho, v mnohých tradičných receptoch sa používa masť, vôbec ju tam nie je cítiť)

  • Černicová náplň
  • 4,5 hrnčeka černíc (čerstvé alebo mrazené)

  • 1 hrnček krupicového cukru

  • 4 zarovnané lyžice kukuričného škrobu

  • Sirup z červeného vína
  • 375 ml červeného vína

  • 2/3 hrnčeka krupicového cukru

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • Dokončenie
  • 3 lyžice smotany na šľahanie

  • 3 lyžice trstinového cukru

  • vanilková zmrzlina

Postup

  • Cesto
  • Múku, cukor a soľ zmiešame. Pridáme na malé kocky nakrájané maslo a masť a ručne spracujeme s múkou.
  • Do menšej misky si dáme trochu vody pridáme pár kociek ľadu a postupne po lyžiciach zapracujeme do cesta toľko ľadovej vody, aby sa nám pekne spojilo. Ja som potrebovala 5 lyžíc vody. Vymiesené krehké maslové cesto v guličke na mramorovom povrchu
  • Cesto rozdelíme na dve časti: 1/3 a 2/3, obe zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred rozvaľkaním necháme asi 30 minút povoliť pri izbovej teplote.
  • Černicová náplň
  • Černice a cukor dáme do hrnca a na miernom plameni varíme asi 5 minút, kým sa trochu zredukuje šťava, ktorú černice pustia.
  • Kukuričný škrob zmiešame s trochou vody (asi 150 ml) a vlejeme ho k černiciam. Dobre premiešame a na nízkej teplote asi minútu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Sirup z červeného vína
  • Víno a cukor zahrievame v menšom hrnci a keď mierne stuhne na sirupovú konzistenciu, odstavíme a vmiešame vanilkový extrakt.
  • Dokončenie
  • Trúbu predhrejeme na 200°C.
  • Koláčovú formu s priemerom 25 cm vymastíme maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme a prenesieme do formy. Pomôžeme si tak, že cesto namotáme na valček a s jeho pomocou ho prenesieme. Pre príklad môžete mrknúť na toto video Jamieho (preskočte rovno na 2:50). Ak by sa vám cesto pretrhlo, v pohode môžete trhlinu zaplátať kúskom prečnievajúceho cesta. 😉 Prstami dobre vtlačíme do formy a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme na 30 minút do chladničky.Krehké maslové cesto vo forme na tart poprepichované vidličkou na mramorovm povrchu
  • Na korpus položíme kruh z papiera na pečenie, zaťažíme fazuľami na pečenie alebo suchými neuvarenými fazuľami či ryžou a pečieme 15 minút.
  • Odstránime fazule a papier na pečenie a ešte 5 minút dopečieme. Necháme trochu vychladnúť.
  • Menšiu časť cesta si vyvaľkáme, nakrájame na tenké pásiky a vložíme ich na 15 minút do chladničky. Oveľa lepšie sa s nimi potom pracuje.
  • Do predpečeného korpusu vlejeme černicovú náplň a navrchu urobíme mriežku z pásikov cesta.Forma na tart vystlaná krehkým maslovým cestom, náplň z černíc, navrchu mriežka z krehkého cesta posypané trstinovým cukrom pred pečením, mramorový povrch
  • Potrieme šľahačkovou smotanou, posypeme trstinovým cukrom a pečieme asi 25 minút dozlatova.Forma na tart vystlaná krehkým maslovým cestom, náplň z černíc, navrchu mriežka z krehkého cesta posypané trstinovým cukrom dozlatova upečené, mramorový povrch
  • Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny a poliate sirupom z červeného vína.Kúsok černicového koláču z krehkého cesta s kopčekom vanilkovej zmrzliny okolo vysypané mrazené černice svetlozelený tanier vidlička na bielom podklade

Poznámky