Jednoduchá a výborná Pavlova torta s jahodami

Tento typický austrálsky dezert je pomenovaný podľa baletky Anny Pavlovovej. Šéfkuchár hotelu, v ktorom Anna bývala, sa vraj pri príprave inšpiroval nadýchanou baletnou sukňou. 🙂 Mňa Pavlova nikdy moc nelákala, pretože nemám rada presladené torty a zákusky a predstava obrej cukrovej pusinky nebola nič pre mňa. Rada však skúšam nové chute a tak som si povedala, že niekedy na ňu snáď príde a nakoniec som bola vážne milo prekvapená.


Podľa tradície by si vraj mladomanželia mali odložiť po svadbe do mrazničky kúsok torty a zjesť ho spolu na prvé výročie. Nám sa z našej výbornej torty od Future Sailors nepodarilo odložiť ani kúsok a mne sa tak naskytla ideálna príležitosť upiecť Pavlovu. Chcelo to niečo slávnostnejšie, no zároveň ľahké, svieže a plné ovocia. A poviem vám, že to bola pecka. 🙂


Pavlova je sladká, to áno, ale svieža šľahačka a ovocie to krásne vyvažujú. Použila som kyselkavú dužinu z marakují a čerstvé jahody, ale môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Príprava zaberie len chvíľu, najviac času strávi Pavlova v trúbe, pretože ju potrebujeme pomaly vysušiť na nízkej teplote. Inak je postup úplne jednoduchý a výsledok úžasný.

Jednoduchá a výborná Pavlova torta s jahodami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa AustrálskaNáročnosť: Jednoduché
Servings

10

servings
Prep time

30

minút
Cooking time

1

hodina 

20

minút

Snehový obláčik so šľahačkou a čerstvým ovocím, to je austrálsky dezert Pavlova, ktorý krásne vypadá, úžasne chutí a pripraviť ho zvládne každý.

Suroviny

  • 150 ml bielkov izbovej teploty (asi 4 vajcia)

  • 220 krupicového cukru

  • 2 lyžice kukuričného škrobu

  • 2 lyžičky bieleho vínneho octu

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • jahody na ozdobu

  • dužina z 2 marakují

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Trúbu rozohrejeme na 150°C.
  • Oddelíme bielka od žĺtkov a dávame pozor, aby sa nám ani trochu žĺtka nedostalo do bielka. Je dobré robíjať vždy každé vajce zvlášť do menšej misky a bielok potom preliať do väčšej misy k ostatným, aby nám jeden nepodarene oddelený bielok nezničil aj ostatné.
  • Bielka šľaháme elektrickým mixérom na nízkych otáčkach tak dlho,než sa nám po vytiahnutí šľahacích metiel robia tuhé špičky.
  • Postupne zašľaháme cukor. Buďme trpezliví, cukor musí byť dôkladne zašľahaný. Že máme hotovo spoznáme tak, že kryštáliky cukru skoro vôbec necítime medzi prstami.
  • Pridáme preosiaty škrob a vínny ocot a zľahka zašľaháme.
  • Plech vystelieme papierom na pečenie a cukrárskou stierkou nanesieme sneh do kruhu s priemerom asi 18 cm.Snehovo-cukrový sneh na plechu s papierom na pečenie
  • Teplotu trúby znížime na 120°C a vložíme plech s Pavlovou. Pečieme 80 minút. Keď je Pavlova upečená, vypneme trúbu a Pavlovu necháme vnútri vychladnúť.Snehovo-cukrový sneh upečený na plechu s papierom na pečenie
  • Vychladenú smotanu vyšľaháme. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali, mala by byť hotová asi za 2 minúty. Ak sa vám bude zdať, že už je vyšľahaná, hneď vypnite mixér.
  • Na vychladnutú Pavlovu nanesieme vyšľahanú smotanu, pokvapkáme dužinou z marakují, naukladáme jahody a posypeme práškovým cukrom.Dezert Pavlova z upečeného snehového korpusu šľahačky čerstvých jahôd a dužiny z marakuje na bielom tortovom podstavci obsypané jahodami na drevenom stole
  • Môžeme hneď podávať. Dezert Pavlova z upečeného snehového korpusu šľahačky čerstvých jahôd a dužiny z marakuje na bielom tortovom podstavci obsypané jahodami na drevenom stole
  • A takto vypadá v reze. 🙂 Dezert Pavlova z upečeného snehového korpusu šľahačky čerstvých jahôd a dužiny z marakuje na bielom tortovom podstavci na drevenom stole detail na rez

Poznámky

Pridať komentár